Evgin çıkış kapıları, yangın sırasında yangının yayılmasını önleyen ve insanoğluın emin bir şekilde tahliyesini sağlayıcı yaşamsal öneme malik bir yapı elemanıdır.
Yukarıda özetlediğimiz 9 maddenin kombinasyonlarını da sağlamlayabiliriz. Örneğin 120 an dayanimli ürkü barli yangin kapisi örneğinde başüstüneğu üzere farklı kombinasyonlarda yangın çıkış bapsı imal edebiliriz.
Yangın kapıları periyodik olarak denetçi edilmeli ve bakımları rabıtalı olarak gestaltlmalıdır. Kapının girintisiz çıkıntısız çalışmasını sahip olmak yürekin menteşeler, kilitler ve sızdırmazlık contaları kadar üstelikşenlerin durumu arama edilmeli ve icabında hizmet dokumalmalıdır.
Yangın Kapısı Menteşesi özellikle yangın vb. ivedili pozisyon anlamış olurında önemi ortaya çıkmaktadır. İnsanlar ürkü halinde dışarıya doğruca kaçarken bapyı arkalarından kapatmayı unutacakları derunin bu menteşelerin sağlamlıklı çaldatmaışması ve bapyı sonuç kapatması gerekir.
Başkaca, evgin çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu baplar, münasip şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Yangın esnasında güvenliğin sağlamlanması ve iyi şekilde tahliyenin gerçekleşmesi karınin kullanılan kapılara yangın merdiven bapsı denilmektedir. Bu kapılar çeşitli özellikleri sebebiyle yangından etkilenmez. Dumana karşı sızdırmazlık sağlayan ve alevden etkilenmeyen baplar emin şekilde binanın bırakma edilmesine imkân teşhisr.
Sosyete arasında yangın kaçış bapsı Yangın Merdiveni Kapısı yönetmeliği olarak da isimlendirilen, 2007/12937 karar adetlı "Binaların Yangından Korunması Karşı Yönetmelik"i kıraat etmek yürekin tıklayın.
Camlı yangın bapları veya panik barlı yangın kapıları özge yangın bapsı türleri arasındadır.
Yangın uzmanlarına göre yangına dayanıklı bir kapı, yangının dumanlarının ve alevlerin yayılmasını engellemektedir. Yangının seyrini yavaşlatır yahut yayılmasını önler. Yangına dayanıklı kapılar metal ve kırmızıçı kabilinden malzemelerden örgülmış aheste bir bapdır.
çatı çışitalarında kullanılan baplar kârlevi nedeniyle farklı malzemelerden üretildiği için ısıevet dayanıklı bileğildir. Bu nedenle yangın kapısı facia esnasında kullanılamaz ve insanoğlu dâhileride mahsur kalabilir.
Yangın durumunda 120 dakikaya denli dayanıklı kalmalarını sağlayıcı yangın merdivenleri yanmaz malzemeden imal edilmektedir. Yangın merdivenlerinin esrar ve yangını vesair alanlardan en azca 90 zaman ayrı tutacak şekilde tasarlanması zorunludur. Bir binada gerekli olan yangın merdiveni sayısı kritik bir faktördür.
Yangın direnci: Yangın kapkaloriın yangına karşı direnci, yangın güvenliği açısından en önemli faktördür. Yangın kapısının muayyen bir yangın direnci süresi sağlayacak şekilde tasarlandığından emniyetli olunmalıdır.
Gereç: Yangın kapılarında çoğunlukla çelik veya ahşap gereç kullanılmaktadır. Çelik baplar daha dayanıklı ve yangına karşı daha rezistanslidir.
Yangın ve ivedi konum anlamış olurında Yangın Kapısı çıkış kolu olarak kullanılan Yangın Bapsı aksesuarı Yangın Kapısı Kolu olarak adlandırılır. Panik Pas olarak da söylem edilen bu branş temelı modellerde olağan kapı koluna benzeri.